søndag den 5. januar 2014

Nytårsforsæt version 2014


Godt nytår! Jeg håber, at du kom ind i det på den allerfineste vis. For mig blev nytårsaften det helt perfekte udråbstegn ovenpå et år, som har budt på en ordentlig omgang udfordringer. Jeg har været tvunget til at arbejde benhårdt på at acceptere min situation, som den er. At jeg er træt, træt, træt og har  ikke skal satse på at få min før-stress-depression-energi tilbage, før jeg begynder at leve mit liv og gøre det, jeg allerhelst vil. Jeg bliver nødt til at gøre det alligevel, men i at andet gear, end jeg kunne ønske mig. Jeg må have mine prioriteter helt klokkeklare, så jeg får gjort det, som jeg gerne vil, og som gør mig godt. Som fx at få min en kolonihave. Hjamen. Det er jo det mest fantastiske. At jeg gjorde det, selvom bekymringerne og underskudet stod i kø og åndede modet og mavefornemmelsen i nakken, så jeg nogen gange fik mest lyst til at affinde mig med det næstbedste.

Nu er det så blevet 2014. Det bliver et fantastisk godt år. Der er meget nyt på trapperne. I kommer til at høre om det. Men ikke endnu.

For nu vil jeg holde mig til at slå et stort slag for nytårsforsæt. For når jeg kigger mig omkring i de sociale medier, så får de godt nok mange smæk. Som noget træls noget, som man alligevel ikke kan holde.

Som om nytårsforsæt pr institution er noget, som er væmmeligt og kræver det umenneskelige for at lykkes. Som om det er noget, som pr institution skal handle om vægttab og cigaretter. Bare fordi det er blevet politikernes definition på sundhed, så behøver vi da ikke følge trop.

Jeg synes, at nytårsforsæt er en tone, som man slår an for resten af året. Noget der peger i en retning, man gerne vil gå i. Noget man kan huske sig selv på og som kan støtte en, når der sker alt det, som vil ske.

Jeg har tænkt en del over, hvad det skulle være for mig i år. Noget med at være mindre hård mod mig selv. Være mere rummelig. Skælde mig selv mindre ud. Holde flere pauser. Men ordlyden var forkert. Den anden dag var jeg til akupunktur. Da vi sagde farvel, sagde akupunktøren som afsked: enjoy. Der ringede en lille klokke hos mig: enjoy! Enjoy er godt. Det er ikke surt. Det taler ikke ned. Rigtig godt nytårsforsæt, superfin intention at holde fast i, når året først tager fat.

Det er den store test for nytårsforsæt (hvis man spørger mig): taler det i en kærlig tone? Hvis forsættet lyder som en anden BS, så er det ikke et nytårsforsæt. Det skal kunne klare den test, at hvis en anden gav dig det som forsæt, så ville du blive glad og tænke "ja, det vil jeg gerne inviterer ind i mit liv et helt år".

"Du skal tabe dig" duer derfor ikke. Men alt hvad der rimer på glimmer, glæde, pauser, kreativitet, grin og kærlighed er godt. Det skal komme fra hjertet. Ikke fra en mavesur indre stemme som peger fingre, bare fordi den kan. Hvis man ved, at man gerne vil tabe sig snart, så er det da med at skabe et kærligt miljø for den livsstilsændring. Ved at skrive ENJOY (eller hvad der nu passer for en) med store bogstaver på sin væg. Som en affirmation. En kærlig påmindelse. En daglig meditation.

Og så får du lige en masse glimmerdyr. De ønsker dig rigtig godt nytår, med en ordentlig omgang glitter. De håber, at du har modet til at være rigtig god ved dig selv i 2014. Til at tale din sandhed. Til at komme mere ud at lege (hvis du står samme sted som mig) eller til at tage mere alenetid, hvis det er der du er.

KH
tina
5 kommentarer:

 1. Sikken dejlig fortælling om nytårsforsæt. Og også om at have mod: F.eks. at du fik en kolonihave, selvom det ikke var en helt enkelt beslutning. Det var modigt, og nu bagefter, så rigtigt. Det giver stof til eftertanke her hos mig, for jeg vandrer rundt i en masse drømme, som nok er realiserbare, men kræver mod.

  Nytårsforstæt med positivt klang, en intention... jeg har ikke rigtig fundet mig noget for i år... men har haft både "mindre vin, mere sundhed" og "mere kreativitet" i løbet af de sidste år - og jeg har fulgt dem med positive oplevelser (vægttab, fået lært at hækle osv :O) ) så jeg er glad for nytårsforsæt.

  Nu vil jeg gruble lidt over mit eget nytårsforsæt for i år ...og finde en kærlig tone, at formulere den i. :-) TAK for dejligt, positivt input! :-)

  SvarSlet
 2. Dejligt nytårsforsæt Tina :-) Og ja, min erfaring er, at når man er klar, det taler til ens hjerte og det er positivt formuleret - så kan det virkelig ændre meget. Faktisk ens liv... :-) Det har taget mig mange år at lære at de fordømmende sætninger til mig selv, ikke virker... - og indimellem falder jeg stadig i, men jeg er blevet virkelig god til at genkende det, erkende at jeg - heller ikke på det punkt er perfekt - og bare smile af det :-) På et tidspunkt fandt jeg: ohh well (som i: jaja, verden er ikke perfekt, jeg er ikke perfekt, det skal nok gå alt sammen - bare smil af det). Det brugte jeg rigtig meget (var vist blevet noget stram-sur, og havde brug for at løsne lidt op ;) Og det hjalp virkelig meget - ha, ha. Nu sidder det bare på rygraden og det virker stadig lide fint. Nå, sikke en lang smøre.... :-)
  Jeg ønsker dig god fornøjelse med ENJOY'eriet
  Mange hilsner,
  Mette

  SvarSlet
 3. Jeg er gået lidt væk fra nytårsfortsæt. Jeg kan ikke få det til at virke, heller ikke de positive, og det er ikke godt for min nytårsblues, som har det med at gå i selvsving, selvom jeg prøver at sige pyt. Så i år prøvede jeg en variant: Hvad glæder jeg mig til i 2014? Men jeg kunne faktisk ikke komme på noget, ikke noget som rigtig talte. Men så fandt jeg på: Hvad glæder jeg mig til, at jeg IKKE skal i 2014? og det var straks en anden sag. Jeg glæder mig til at slippe for noget undervisning, som jeg var rigtig træt af. Jeg glæder mig til, at jeg generelt ikke behøver undervise så meget som i 2013, men får mere tid til fordybelse. Så glæder jeg mig til, at jeg ikke længere skal være fattig i ferierne, fordi jeg begynder at optjene feriepenge (big smiley) og den slags ting, som jeg så ikke behøver bekymre mig om i 2014. Så kan jeg jo bekymre mig om noget andet i stedet - selvom jeg øver mig i at lade være. Det var det med i det mindste at få nogle nye bekymring, så man ikke trasker rundt i helt det samme. (Og så glæder jeg mig jo altid til at strikke, men når det er noget, man glæder sig til hver dag og hver time, tæller det så som en særlig nytårsmarkering?) Vi ses i morgen:-)

  SvarSlet
 4. Rigtig gode tanker! Jeg er en af dem som ikke rigtig ved om jeg kan lide nytårsfortsæt, mest fordi jeg godt kan lide tanken om at starte forfra hver dag i stedet for en gang om året :) Men jeg har taget dine tanker til mig og forleden kom mit ord 2014 til mig. Affiné, som betyder raffineret, forædlet, yndefuldt på fransk. Tror det er lige det ord jeg skal arbejde efter i 2014 :) Så tak for dine tanker!

  SvarSlet
 5. Fantastisk dejligt indlæg Tina! Jeg er meget ambivalent mht de nytårfortsætter netop fordi de nogle år har været en klon af BS, der åndede mig i nakken, hvorend jeg stod og gik, Men efter at have læst dine fine ord om at de skal rime på glimmer, kærlighed og lignenede, så giver det mening at sætte en pejlesnor op for det nye år. Tak fordi du gav stof til eftertanke! Jeg tror endda du har ansporet mig til et blogindlæg... :-)
  Stort kram!!

  SvarSlet

JUHU! Skriv endelig løs - intet er for lidt eller for meget!

Hvis ikke du kan kommentere herinde, så er du altid meget velkommen til at kommentere inde på min facebook-side i stedet for (søg efter tichtachen - hvis du LIKER siden, får du også besked når der er nyt på bloggen). Du kan også finde mig på Instagram som @tinatichtach

KH
tina