tirsdag den 22. oktober 2013

TOP 5 Hæklebøger for nybegyndere

Kan du anbefale nogle hæklebøger? Det blev jeg spurgt om, sidst jeg var i strikkeklub. Det har jeg tænkt lidt over.

Jeg har fundet de bøger frem, som jeg vil anbefale, hvis du gerne vil lære at hækle - eller måske kan lave fast- og stangmasker, men gerne vil lære at sætte dem sammen på nye måder.

Her kommer min helt egen top 5 over de hæklebøger, som har hjulpet og inspireret mig mest i starten (og tro mig, jeg har været igennem mange bibliotekers rækker af bøger).

1. "Jeg hækler selv" fra Politikens forlag
Denne bog er klart old-school og skal nok finde antikvarisk. Den er grundig, inspirerende og holder 100%. Både for nybegyndere, som skal lære at slå den første kædemaske og for proffer, som leder efter nye modeller eller trænger til at nørde i bund. Fordelen ved bogen er, at den er meget systematisk i sin grundighed. Fx gennemgår den forskellen på at hækle i forreste, bagerste eller begge maskeled på en maske. God for grundige typer - men nok også lidt uoverskuelig, hvis man gerne vil hurtigt og simpelt igang.


2. "Lær at hækle. 20 ting til boligen" af Erika Knight (2003)
Bogen indeholder opskrifter på fx brændekurve i læder, æsker i sejlgarn, kludetæpper, gulvpuder og tyrkiske tøfler. Erika Knighs opskrifter er virkelig tilgængelige og meget inspirerende bla. fordi hun bruger mange forskellige materialer i modellerne - som jute og læder. Skal jeg komme med en mangel er det, at ikke alle modellerne vises helt. Det er en ulempe, hvis man fx overvejer at starte op på at hækle en hel plaid. Det på trods: Top-anbefalinger herfra, fordi bogen åbner op for en stor verden af, hvad hæklingen kan og præsenterer relativt simple mønstre og teknikker.
Foto lånt hos qxl.dk - her er der også fotos inde fra bogen

3. "Handbook of Crochet Stitches. The complete illustrated reference to over 200 stitches" af Betty Barnded. Search Press (2009)
Jeg kan ikke få hænderne ned over denne bog. Alt er godt. Den indeholder mønstre på alt fra utallige grafiske mønstre (også flerfarvede) til kanter, tunesiske hækling, grannies oma. Bogens helt store styrke er, at den både har en skriftlig beskrivelse og en grafisk præsentation af alle mønsterne - det er jeg fuldstændig vild med! Så hvis du ligesom jeg har svært ved at læse beskrivelser af hæklemønstre, kan de visuelle præsentationer være en kæmpestor hjælp. Super pædagogisk og en fantastisk kilde til inspiration. Der findes heldigvis mange af den her slags bøger med forskellige hæklemønstre - søg på amazon og det vælter frem. OBS. Der er ingen opskrifter i bogen. Du finder kun eksempler på mønstre, som du så selv skal omsætte til tørklæder osv.
Foto lånt hos Amazon - her kan du også bladre i bogen

4. "Vi hækler sjove amigurumier" af Mia Bentsson fra Alvildas forlag.
Jeg har bladret mig igennem en ret stor stak amigurumi-bøger på amazone uden at blive synderligt imponeret. Men den her bog er simpelthen sublim (selvom den også liiiige hopper lidt let over noget af basisintroduktionerne). Mønstrene er, som amigurumier skal være: super, super, top-nuttede. Jummi! Jeg nævner aber, robotter, punkede dinosauere og et bettutet grønt væsen med tophue. Hvad mere kan man bede om? Du kan se et par stykker (og mit miserable forsøg på at følge et af mønstrene) her. Personligt får jeg fnidder af at hækle små ting. Men min veninde havde ikke hæklet siden hun var barn og startede direkte op med at lave den kære blå på forsiden.
Lånt hos Forlaget Alvilda

5. Hønsestrik af Kirsten Hofstäter, Loa Kampbjörn og Birte Trost (1973)
Hønsestriksbogen satte fut under min gejst for ikke kun hækling men også for strikkepinde. Hvis du ligesom jeg bliver fuldstændig blød i den knæhøje karse af strikkekampsange og -historik, er der kun én ting at gøre: lån den på biblioteket før din nabo-blogger!


Men hey, det er jo en strikkebog og ikke en hæklebog. Hvad laver den på listen? Jo, den er med fordi den har nogle vildt gode budskaber, som sagtens kan overføres fra strik til hækling. Om bare at kaste sig ud i det. Har du brug for at lave et sweater men mangler et mønster? Jamen så mål på din egen krop og kom igang.

Leg med det. Det er faktisk det allervigtigste råd. Du skal ikke være bange for at gøre det forkert. Lav en dims eller en skæv kugle. Sæt en pink mursnor i og vups, så har du Et Styk Hjemmelavet Pynt som snildt kan stå distancen i kampen mellem podernes askebager i ler.

Samtidig indeholder bogen en hel del mønstre, som ikke kun kan strikkes. De kan også sagtens bruges som inspiration til flerfarvet hækling - tapestry eller tunesisk hækling.

* * *

Hvis du har gode erfaringer med nogle helt andre hæklebøger, så link til dine egne forslag lige her. Det eneste krav er, at det er hæklebøger og ikke strikkebøger. Du kan linke direkte til en bog eller til et indlæg på din egen blog:Jeg vil også selv med tiden lægge links op til gode hæklebøger her. Så med tiden får vi os et helt kartotek over de allerbedste hæklebøger herinde.

* * *

Udover bøger er der et hav af andre lærerige inspirationskilder - hækleblogs, you-tube-videoer, pinterest, ravelry, hæklekurser, strikkecafféer. Men det må jeg vende tilbage til senere.

En sidste ting: Jeg har oprettet verdens mindste undersøgelse ude til højre i bloggen med spørgmsålet: vil du lære at hækle? Lige nu ved jeg ikke, hvor mange af mine læsere, der er fanatiske hæklere, hvor mange der ikke kan (men gerne vil) og hvem der slet ikke et interesserede. Jeg går og pusler med at genåbne klubhuset - som nogle af de læsere som har fulgt mig længst måske kan huske fra 2012. Denne gang skal det kun være med hækling, så vi kan lave et hyggeligt, rart og trygt sted at komme i gang med hæklerierne. I hører nærmere. Og indtil da, skynd dig at svare :-)

God fornøjelse!

KH
tina

find mig på facebook11 kommentarer:

 1. Sikke en god oversigt. Jeg plejer at anbefale folk at søge online på blogs, youtube, ravelry osv. Der er også en del på sådan nogle dameblade. Mener det er Ude og Hjemme der også har en del på deres hjemmeside?
  Ellers synes jeg også Sys Fredens små bøger skulle med med på listen. De er noget af det mest pædagogiske der findes, synes jeg. Der er bl.a. Babyhæklet, Mønsterhæklet, Hæklerier, Nye Hæklerier og Hækleskole. De er i hvert fald gode og nemme at gå til :-)

  Det var lige mine input :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre. Jeg er helt enig - der er rigtig mange gode e-ressourcer derude. Personligt kan jeg godt lide bøger, fordi det kan være lidt overvældende at søge på internettet.

   Du har da helt ret med Sys Fredens små bøger - jeg kan se, at en af dem allerede er blevet sat på listen ovenfor. Supergode input, tak :-)

   Slet
 2. Rigtig god idé - gemmer straks siden, så jeg nemt kan finde listen frem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha - perfekt! Har du egentlig primært brugt blogs til at lære at hækle, eller hvordan? Du er jo totalt en af succeshistorierne, som er gået fra gerne at ville hækle til at lave de vildeste ting på ingen tid.

   Slet
 3. Skøn post! Jeg har lige haft fødselsdag og fået adskillige strikkebøger, og på mit nye strikkekursus har jeg lært udtrykket: at tørstrikke. Det har jeg så gjort siden, og nu har jeg så også lige tørhæklet lidt. Det dækker over, når man sidder og slubrer opskrifter, snuser til garn og drømmer om alt det lækre, man skal lave lige om lidt. Når det der arbejdsdag engang er slut... Det er vist oppe over for mig;)

  SvarSlet
  Svar
  1. TIILLYKKE! Det fik jeg slet ikke sagt i går. Men jeg er stadig enig: tørhækling og tørstrikning er SÅ godt. Jeg har netop bestilt mit første engelske hæklemagasin. Jeg takker internettet og postselskaberne for konstant at udvide min mulighed for tørhækling :-D

   Slet
 4. Dejligt indlæg. Er blevet lidt lun på "Lær at hækle. 20 ting til boligen" efter din anmeldelse. Tak for tippet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også en skøn bog. Især er det fedt at den introducerer til så mange forskellige materialer, så det hele ikke går op i uld og bomuld.

   Slet
 5. Fedt indlæg Tina! Stemmer for genåbning af klubhuset!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, Mette. Jeg må indrømme, at jeg også havde dig i baghovedet, da jeg skrev det. Og yiiippiiii, hvor fedt - din stemme giver mig endnu mere lyst til en genåbning. Jeg skal bare have fundet en form som er sjov for mig og virkelig sjov for nybegyndere. Input modtages med kyshånd ...

   Slet
 6. Hm... det lader til at der er bøvl med den ordning, hvor I kan linke anbefalinger til bøger op. Det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal gøre ved.

  MEN, jeg er faldet over en lille e-udgivelse af Karen Klarbæk: "Hækling for børn og begyndere". Jeg har ikke læst den, men hun plejer at være garant for virkelig fine hækleopskrifter: http://karenklarbaeksverden.blogspot.dk/2013/11/en-opfordring-til-at-give-hklefrdighed.html

  SvarSlet

JUHU! Skriv endelig løs - intet er for lidt eller for meget!

Hvis ikke du kan kommentere herinde, så er du altid meget velkommen til at kommentere inde på min facebook-side i stedet for (søg efter tichtachen - hvis du LIKER siden, får du også besked når der er nyt på bloggen). Du kan også finde mig på Instagram som @tinatichtach

KH
tina