mandag den 2. januar 2012

Fotolys i mørket

Jeg har læst flere suk over det mørke, som gør det svært at fotografere "for tiden" - hvilket vil sige halvdelen af årets 12 måneder i DK.

Men du kan gøre et par ting for at lukke mere lys ind i dit kamera. Her er et par fif.

(miluccia.tumblr)
Hvis du har et kamera, som kan indstilles manuelt:
 • Prøv at bruge en højere ISO-værdi (prøv fx 400). Fotoet bliver nok mere mere grynet, men du vil få et lysere billede, selvom der er mørkt. Hvis du kommer meget højt op i ISO, vil fotoet blive så grovkornet, at du nok ikke vil fremkalde billedet som plakat, men mindre kan jo også gøre det til et blogindlæg.
 • Prøv at forlænge lukketiden. Jo længere lukketid, jo mere lys lukkes der ind. Du kan eksperimenterer fra et halvt til et helt minut og se forskellen. Det kræver, at du holder kameraet helt i ro. Et stativ er fedt - men en stabel bøger er nu heller ikke af vejen. Det kræver også, at motivet er i ro - men prøv dig frem, det kan også være en fin skygge/spøgelseseffekt, hvis noget bevæger sig i billedet, mens resten står stille.

Hvad du altid kan gøre:
 • Fotografer det lyseste sted du har.
 • Brug lysreflekterende omgivelser. Hvide vægge/skabe er super - en bogreol mindre ideel.
 • Leg med dine lamper - måske kan de give et bedre lys ved at lyse ind mod noget lyst (som en væg) og på den måde oplyse området du vil fotografere.
 • Hvis ikke du kan lave manuel indstilling på dit kamera, men fx har en funktion som hedder "nat", så prøv at bruge den. Her er lukketiden automatisk højere, dvs at du får mere lys ind. Husk at kameraet så skal have fast støtte.
Efterbehandling kan redde meget. Der er flere gratis billedredigeringsprogrammer, hvor du kan oplyse de mørke områder, øge kontrasten osv.

Både på pinterest og i det internationale blogland er flere og meget mere udførlige fif til fotos i mørket - vi er trods alt ikke helt alene her i det mørke, kolde nord.

Et smukt eksempel på hvad lang lukketid kan er dette foto af ildfluer i Japan:


(Kilde)


Vil du nørde mere? Så er jeg lige faldet over en gratis on-line fotoskole, som virker helt udemærket, hvis du lige vil opdateres mere på begreber som iso og lukketid.  

KH
tina

4 kommentarer:

 1. En masse gode fif!!
  Jeg prøver også at fotografere mine ting i vindueskarmen når det er lysest.

  Stine:))

  SvarSlet
 2. Ja, det er virklig også et godt fif - faktisk er over halvdelen af mine egne blog-billeder taget i min lyseste vindueskarm, som heldigvis er ret bred :-)

  SvarSlet
 3. Tak for alle de gode fif, jeg er nærmest gået i blog-hi, fordi jeg ikke kan finde ud af at tage ordentlige billeder på denne tid af året, men nu er det vist bare at komme igang.

  SvarSlet
 4. Så var det jo alligevel godt, at jeg skrev det indlæg - kunne ikke helt regne ud, om alle viste det i forvejen...

  Men du skal da så meget ud af dit "mørke-hi". Du vil opleve kæmpe forskel bare ved at øge iso-tallet, I promise!

  SvarSlet

JUHU! Skriv endelig løs - intet er for lidt eller for meget!

Hvis ikke du kan kommentere herinde, så er du altid meget velkommen til at kommentere inde på min facebook-side i stedet for (søg efter tichtachen - hvis du LIKER siden, får du også besked når der er nyt på bloggen). Du kan også finde mig på Instagram som @tinatichtach

KH
tina