mandag den 13. maj 2013

Boghylden: Boganmeldelse for knap-elskere

Der ligger 295 siders nørderi indbundet foran mig. Det er et anmeldereksemplar af en ret ekseptionel udgivelse. Bogen handler kun om knapper. Intet andet. Kun knapper. Langt over 2500 unikke knapper fundet på loppemarkeder i Danmark, Sverige og Norditalien. Det er i sig selv noget af en præstation. 

Bogen har ligget her et stykke tid. Jeg har gået lidt rundt om den. Både fordi jeg har haft hovedet oppe i egen røv. Og fordi jeg ikke helt har vist, hvad min holdning til bogen er. Men det ved jeg nu. For nu har jeg sat mig med den igen. Der var lige hvad der skulle til. For bogen er noget af en mundfuld. Det er dens erklærede formål kun at vise knapper. Der er ingen designhistorie eller svinkeærinder omkring perler eller tøj. Men der er knapper, knapper og knapper.


Bogen er ekstremt grundig. Det er både dens styrke og dens svaghed. Alle knapper er fotograferet hver for sig og så arrangeret i temaer, farver og materialer. Den grundighed giver bogen et anstrøg af bestillingskatalog. Omvendt er det også virkelig fascinerende at se, hvor mange forskelligheder der er inden for kategorien hvid plastikknap. Eller messingknap med anker. Fx fandt jeg en kategori, som jeg er helt ny-forelsket i: knapper med tekst. Se fx den med Olé. That I like!Faktisk er det helt samme problematik, jeg selv har, når jeg sorterer mine knapper. Jeg har sorteret dem i små akrylkasser, så jeg har dem i materialeorden (messing og træ for sig) og så i farveorden. Jo, jo. Det er jo dét, der er sjov. Men interessant nok, er det faktisk mine rodekasser, som altid fanger min kreative interesse. De kasser, hvor de små unika befinder sig og alle dem uden en makker. Dem kan jeg ikke holde fingerne fra. Jeg får straks lyst til at sortere. En lyst som stammer direkte fra min lille pige indeni. Det er erinderinger tilbage til, da jeg var lille. Da min mormor stadig boede på en landejendom, havde hun et stort chartol ude i forgangen. Inde i chartollet var der en æske med fire skydelåg. Bag skydelågene var der bunkevis af knapper. Det var den største fest at sortere og glane og sortere igen. Nørdefest, men rigtig god fest.
Men heldigvis er der også rodebilleder, som kaster nørdede læsere som mig lige tilbage til støvede kommoder og loftrum. Bogen beviser på fineste vis, at den fysiske bog ikke er død og at den virkelig kan noget helt andet end e-udgivelser. Bogen bringer læseren tættere på de støvede knapskuffer, på fornemmelsen af at være på loppemarked i Italien og netop havde fundet lige præcis dén bod, som har knapper i store plastikkasser, som man kan købe i vægt.Så hvem henvender bogen sig til? Nørder som mig. Helt klart. Den kan tages frem igen og igen, og hver gang vil man kunne finde en ny knap, en ny farve eller et nyt design. Og så henvender den sig til dem, som er kæreste med en knapelsker, hvor vil du kunne overraske big-time og du-kender-mine-svageste-punkter-og-ved-lige-hvad-jeg-kan-lide-positivt, hvis du køber den her bog. Bonuspoint og ekstra fine knapper i næste hjemmestrikkede sweater. Jeg siger det bare. Eller en kommende rejse til Italien, for bogen giver ligeså meget lyst til at komme afsted på loppemarked og udvide sin egen knap-skattekiste.

Bogen er skrevet  og fotograferet af Ilse Christensen, udgivet af Forlaget Turbine og kan købes i kunstmuseumsbutikker og i mange andre boghandlere. Ilse Christensen er grafisk designer og har i mere end 25 år designet emballager i Irma. Bogen har sin helt egen hjemmeside her.

KH
tina3 kommentarer:

 1. Jeg elsker det! Knapper er fantastiske. Den skal helt sikkert på min ønskeliste. Tak fordi du delte, jeg havde nok aldrig selv fundet frem til den :)

  SvarSlet
 2. Arj men sikke et fantastik nørdet indlæg! Meget meget inspirerende og totalt gribende. Jeg er ikke specielt vild med knapper, men får helt lyst til at kigge i bogen efter din anmeldelse. Tak Tina.
  Kh. Liv

  SvarSlet
 3. Det er da nørderi af største kaliber, rent blær! Hvor er det en fantastisk bog og sejt du er så kategorisk mht. dine egne knapper, Ordnung muss sein :-) tusind tak for tippet. Jeg elsker at e-bøger fylder så lidt, men du har helt ret den fysiske bog vil altid vinde det kapløb i mit hjerte :-) hav en skøn uge

  SvarSlet

JUHU! Skriv endelig løs - intet er for lidt eller for meget!

Hvis ikke du kan kommentere herinde, så er du altid meget velkommen til at kommentere inde på min facebook-side i stedet for (søg efter tichtachen - hvis du LIKER siden, får du også besked når der er nyt på bloggen). Du kan også finde mig på Instagram som @tinatichtach

KH
tina